Nagła śmierć łóżeczkowa to skutek niedocukrzenia
8 maja 2007, 09:24Szkoccy naukowcy odkryli, że zespół nagłej śmierci łóżeczkowej ma związek z niskim poziomem glukozy we krwi. Zespół naukowców zaobserwował zaburzenia w produkcji glukozy, które występowały głównie u małych i przedwcześnie urodzonych dzieci.
Optimus Maximus w końcu trafi na rynek
22 lutego 2008, 12:18Po wielu miesiącach opóźnienia firma Art Lebedev Studio rozpoczyna dostawy klawiatury Optimus Maximus. W ciągu kilku najbliższych dni urządzenie trafi do pierwszych klientów.
Energia ze Słońca za grosze?
8 września 2008, 12:07Profesor Marc Baldo z Massachsetts Institute of Technology (MIT) opracował ciekawą metodę pozyskiwania energii słonecznej. Zdaniem Baldo może być ona konkurencyjna wobec energii z paliw kopalnych.
Feromony - nowa broń przeciw pluskwom
6 czerwca 2009, 12:19Naukowcy z Ohio State University dowodzą, że zastosowanie syntetycznych feromonów znacząco poprawia skuteczność stosowanych obecnie metod walki z pluskwami domowymi.
Japończycy szykują kosmiczną żaglówkę
28 kwietnia 2010, 10:31Japońska agencja kosmiczna (JAXA) ogłosiła, że 18 maja wystrzeli "kosmiczny jacht", czyli urządzenie Ikaros (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun). Jak wynika z jego nazwy, będzie to pojazd kosmiczny z żaglem napędzany wiatrem słonecznym.
Nie ma wyobraźni bez pamięci
14 sierpnia 2010, 09:04Do utrwalania nowej wiedzy potrzebne są marzenia senne, wyobraźnia bazuje na pamięci, na starość mózg ma kłopoty z rozróżnianiem wydarzeń przeszłych od obecnych - to najciekawsze doniesienia ze 118. konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Proces zaszkodzi reputacji Google'a?
10 maja 2011, 19:22Proces jaki Google'owi wytoczyła firma Skyhook Inc. może poważnie zagrozić wizerunkowi wyszukiwarkowego giganta i dać do ręki mocne argumenty urzędom antymonopolowym. Właśnie ujawniono wewnętrzne e-maile Google'a, które stawiają koncern w niekorzystnym świetle.
Rośliny doprowadziły do zlodowaceń pod koniec ordowiku?
1 lutego 2012, 12:49Wg naukowców z Uniwersytetów w Exeter i Oksfordzie, pojawienie się 470 mln lat temu pierwszych roślin wywołało reakcję łańcuchową w postaci serii zlodowaceń.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Duńska restauracja inspirowana freeganizmem
14 października 2013, 08:44Nowa duńska restauracja Rug og Stub oferuje klientom dania przygotowane ze składników wyrzuconych przez supermarkety. W ten sposób jej właściciele zamierzają ograniczyć ilość śmieci i zebrać pieniądze na cele charytatywne.